În centrul expozițional de la Frankfurt Messe se anunță lucruri interesante: Texprocess, evenimentul european în domeniul tehnologiei prelucrării textilelor, pare să fi trecut de la copilărie direct la maturitate.

Aflat la a patra ediție, Texprocess nu se mai oprește din crescut. Organizatorii germani ai târgului anunțaseră deja că se va stabili recordul de participare în ceea ce priveşte expozanţii. Încă din ianuarie 2017, Frankfurt Messe se mândrea, pe bună dreptate, că suprafața închiriată o depăşea pe cea a ediţiei precedente, și că a crescut pe toate domeniile, cu un plus accentuat pentru zona de CAD/CAM și CMT. Și, la fel ca în 2015, Texprocess acoperă toate zonele fluxului de producție, de la design, IT și croit, la finisat, imprimare și logistică.

Mai mult ”Made in Germany”

Semn bun nu este doar creșterea înregistrată de târgul de la Frankfurt, ci și plusul celui mai bun indicator al tonusului industriei de confecții din Europa: exporturile germane de tehnologie.

VDMA, asociația patronală germană de profil, a anunțat că firmele din componența sa au exportat în 2015 în valoare de 523 milioane de euro, ceea ce apropie Germania de Japonia (cu 615 milioane euro). Lider al exporturilor rămâne China, cu peste 2 miliarde de euro. Cu aceste cifre, industria germană și-a bifat propria călătorie înapoi în viitor, egalându-și performanța de vârf din anul… 2002.

Marte, sustenabilitate, print digital, industrie 4.0

Ştim că omul va ajunge pe Marte cândva, dar ce va avea în bagaje? Un lucru e clar: fără textile tehnice, colonizarea spaţiului extraterestru e de neconceput. Cu un ochi la viitor, Texprocess 2017 găzduieşte “Living in Space”, expoziţie organizată în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană şi Centrul German Aerospaţial. Materiale şi tehnologii, arhitectură dedicată spaţiului extraterestru, modă spaţială, ba chiar şi un vehicul folosit la explorarea planetei Marte – toate sunt exponate ale acestui “eveniment în eveniment” care încearcă să ne familiarizeze cu o posibilă şi probabilă viaţă cotidiană de peste câteva zeci de ani. Dacă Marte e (încă) la oarecare distanţă, sustenabilitatea, industria 4.0 şi printul digitial sunt teme pământene cât se poate de actuale la Texprocess, şi vor fi în prim-planul dezbaterilor de la Texprocess Forum.

Record românesc

Texprocess/Techtextil 2017 stabileşte un record şi pentru industria românească: cinci firme româneşti expun la Frankfurt.

Compact RB e prima dată la Texprocess şi vrea să facă aici pasul către piaţa europeană. E o internaţionalizare a afacerii de familie a lui Ştefan Raicu despre care fondatorul ei ne-a vorbit deja în Dialog Textil.

Pentru Gemini CAD, participarea nu e o premieră, compania ieşeană fondată de Traian Luca fiind deja o obișnuită a târgurilor internaționale, fie că sunt specializate în pielărie sau în textile. Texprocess este, de altfel, ocazie excelentă pentru lansarea, de către Gemini CAD Systems, a soluției lor care integrează printarea digitală în fluxul sălii de croit.

Furnizorul de software Astailor Shine din Târgu Secuiesc, consacrat sub numele brandului DataS,  a achiziționat recent drepturile asupra Standard Sewing Data și lansează la Texprocess timeSSD, platformă online care conține valorile predeterminate ale SSD și baza de date MTM-2, permițând utilizatorului să dezvolte propriile fluxuri de producție și să le dea acces la acestea partenerilor săi. La Techtextil, Minet Conf și Pasmatex completează cea mai bună reprezentare românească la evenimentul anului în textile.

Dacă cei cinci expozanți români reprezintă un record, să ne așteptăm și la un record de vizitatori din România? Texprocess e un test pentru tonusul industriei românești. Să nu-l ratăm.