Mai bine zis, ar putea face dacă ar fi sprijinită. Compania din Buzău este unul dintre cei mai mari producători de fibră poliesterică reciclată din Europa, realizată din PET-uri de plastic, cu o capacitate de 6.800 de tone lunar. Greenfiber este la origine din Taiwan, dar actualii acționari sunt polonezi.

Guvernul schimbă legea și blochează piața

Din păcate, doar o foarte mică parte din PET-urile reciclate de capacitățile Greenfiber sunt colectate din România. Mihaela Marfiuc, PSF sales representative la Greenfiber, punctează pentru Dialog Textil că situația este și mai gravă de la 1 ianuarie 2019, când actualul guvern a decis să modifice legislația în domeniu fără să se consulte cu jucătorii din industrie.

După intrarea în vigoare a noii legi, centrele de reciclare au raportat cantități de deșeuri cu 70-80% mai mici!

Astfel, noile legi îndreaptă această piață spre o naționalizare a gunoiului, de vreme ce responsabilitatea acestuia va trece în administrarea autorităților teritoriale. „În schimb, nu s-au dat și instrumente necesare de aplicare a legii, iar acum s-a creat un blocaj pe piața internă”, explică reprezentanta Greenfiber la Texprocess. Ea a adăugat că firma încearcă să ia tot ce se poate din România, câteva mii de tone, dar din păcate noi nu avem un sistem de colectare selectivă și nici gropi de gunoi ecologice. Degeaba s-au instalat în câteva orașe mari containere speciale pentru PET-uri, baterii sau sticle dacă acestea ajung toate în același loc!

Aplicațiile fibrei reciclate

Fibra poliesterică 100% reciclată arată ca o lână necardată, pufoasă, și are aplicații practice din cele mai diverse: umplutură pentru perne, pilote, jucării sau haine, absorbante pentru copii, bătrâni, izolator fonic pentru automobile, camioane, în construcții, gazoane ecologice, pe spatele mochetelor, textile pentru curățat, lavete, mopuri și altele. Astfel, un pet care în mod normal se degradează în sute de ani este refolosit și intră în componența unor produse simple, ieftine, dar chiar și într-o zonă de lux, a brandurilor mari precum Mercedes.

Compania cumpără sticlele PET de toate culorile, nespălate, care apoi sunt sortate pe culori, spălate cu detergent și apă caldă, tocate în bucăți de 8-12 mm, din care rezultă o materie primă – fulgii PET. Apoi începe producerea de fibră poliesterică reciclată, de diverse culori, verde, maro, după nuanțele PET-urilor respective, dar și de alte culori. Mai departe, fibra se livrează sub formă de baloți către clienți, mare parte producători de nețesute, inclusiv din România. „Din păcate, doar 3-5% din capacitatea noastră rămân în țară, restul se exportă în principal în țările din UE și Rusia”, declară Mihaela Marfiuc.

Un business în creștere cu produse pentru export

Businessul este globalizat și astfel poate fi influențat de factori politici, economici sau sociali. „Ne pot influența de la o decizie proastă a guvernului, prețul petrolului, pentru că ne comparăm tot timpul cu fibra virgină obținută din granula de petrol, până la conflicte economice, dar și recoltele de bumbac, suntem foarte globalizați din acest punct de vedere.” (M.M.)

Afacerea este în creștere, dată fiind tendința de reciclare și demersurile de durabilitate aplicate de alte state ale Uniunii Europene decât România. Ca rezultat, după două linii de producție înființate pe fosta platformă Terom din Iași, compania a ridicat din toamna lui 2017 o fabrică greenfield în Urziceni, unde a creat 300 de locuri de muncă, plus alte locuri de muncă adiacente, ale prestatorilor de servicii care trăiesc tot de pe urma sa, precum transportatorii. Să luăm în calcul doar transportatorii care duc baloții spre export, în camioane. Dacă într-un camion încap cam 21-22 de tone, rezultă că 310 camioane pleacă lunar de la porțile fabricilor Greenfiber.

Reciclare să fie, dar să știm și noi

Până acum existau diverse societăți comerciale care adunau deșeuri de la populație sau de la companii, iar apoi livrau către procesatori. Ce se va întâmpla cu ele după noua lege din ianuarie? Greenfiber achiziționa sticle de peste tot, iar Mihaela Marfiuc declară că la capitolul acesta bulgarii gestionează mai bine situația, dacă e să ne raportăm la numărul de locuitori. „Noi punem carul înaintea boilor. Ar trebui ca mai întâi să avem gropi de gunoi ecologice, nu să facem colectare selectivă și să ajungă tot gunoiul în același loc!” Ea adaugă că tot Greenfiber a dotat cu containere pentru colectare și supermarketurile din țară. „În ultimii ani, nu a existat guvern la care să nu mergem și să-i propunem să facem curățenie în țară, pe banii noștri. Nu s-a putut, nu au fost în stare să propună un sistem legislativ favorabil reciclării, de orice tip ar fi ea, carton, sticlă, plastic”, concluzionează reprezentanta Greenfiber.

 

La ce mai folosește atunci toată educația privind reciclarea pe care o facem copiilor noștri în școli și toate declarațiile frumoase făcute de politicieni dacă practic nu se întâmplă nimic?